Is jouw thuiswerkplek wel veilig?

05 juni 2020

Hoewel de Covid-19 maatregelen worden versoepeld en medewerkers straks vaker naar kantoor gaan, stimuleren veel werkgevers hun medewerkers om flexibel te zijn door enkele dagen vanuit huis te werken.

Is deze manier van werken veilig voor je organisatie? Of zijn thuiswerkplekken juist kansen voor hackers om bij gevoelige bedrijfsinformatie terecht te komen?

Is jouw thuiswerkplek wel veilig?

Hoe komt een hacker een thuiswerkplek binnen?

Hackers kunnen gemakkelijk thuis inbreken wanneer de beveiliging van je computer of laptop niet goed op orde is en je niet weet wat de risico’s zijn. Onderstaande tips kunnen je helpen om het hackers een stuk moeilijker te maken.

 

10 tips om veilig thuis te werken (datasecure)

 

 1. Zorg voor (automatische) updates!
  Het is belangrijk dat je computer of laptop up-to-date is! Software updates zorgen voor veilige apparaten. Dit geldt overigens niet alleen voor software op je pc of laptop, ook je telefoon, apps op je telefoon, Smart TV en bijvoorbeeld je slimme thermostaat moeten regelmatig worden geüpdatet om te voorkomen dat een internetcrimineel je gaat bespieden, je gegevens steelt of je apparaat kan overnemen.
 2. Goede virusscanner
  Zorg ervoor dat je een actuele virusscanner hebt geïnstalleerd en een malwarescanner en een firewall
 3. Beveiliging netwerk en wifi
  Zowel het thuisnetwerk en de wifi moeten goed beveiligd zijn met een gebruikersnaam en wachtwoord. Is dit niet het geval, dan kan iedere voorbijganger zo via de computer van de medewerker bij de bedrijfsgegevens.
 4. Encryptie
  Zorg ervoor dat de harde schijf is beveiligd met encryptie, zodat wanneer de laptop of pc wordt gestolen de bestanden op de schijven niet zichtbaar zijn zonder de juiste code. Dit gebeurt met bijvoorbeeld Bitlocker, maar er zijn ook andere programma’s.
 5. Voorkom phising
  Een Phishing e-mail is een nep e-mail van internetcriminelen om je te misleiden. Vaak ziet de e-mail er betrouwbaar uit, maar als je goed op let zie je dat het om een vervalsing gaat. Hoe herken je Phishing mail?
 6. Goed wachtwoordbeheer
  Zorg ervoor dat de wachtwoorden ingewikkeld zijn, waardoor ze niet gemakkelijk zijn te raden. Er mag geen patroon in zitten en het beste is om een wachtwoord te laten genereren met een password generator en vergeet niet overal andere wachtwoorden te gebruiken.
 7. Two steps verification als je werkt in de cloud
  Ook wel: twee-staps-authenticatie. Dit betekent dat je altijd 2 manieren nodig hebt om toegang te krijgen tot een dienst. Vaak met een wachtwoord en met een code die je op je mobiel genereerd (of via sms krijgt toegezonden). Dit maakt het voor de hacker een stuk moeilijker.
 8. Data op afstand kunnen wissen en back-uppen!
  Bij verlies of diefstal van een telefoon of laptop is het mogelijk om gevoelige data op afstand te wissen.
  Het is wel van belang dat je regelmatig back-ups uitvoert!
 9. VPN-verbinding
  Gebruik een VPN-verbinding om via de thuiswerk computer contact te maken met de server van het bedrijf.  Al het internetverkeer gaat via een beveiligde, versleutelde verbinding.
 10. Bewustwording
  Hou medewerkers op de hoogte van de cybercrime mogelijkheden. De hacks en datalekken zijn vaak het gevolg van gebrek aan kennis van de medewerkers. Als ze weten welke technieken internetcriminelen kunnen gebruiken, dan weten ze waar ze op moeten letten!

 

Meer weten over veilig thuis werken?

De online werkplekken in de Infracom Cloud zijn veilig. Daar kan een gebruiker of bedrijf vanaf waar dan ook ongeacht een veilige pc/laptop/tablet altijd volledig veilig in de cloud werken. Wij monitoren onze klanten met thuiswerkplekken en worden bijvoorbeeld gewaarschuwd wanneer er iets aan de hand is. Daarnaast worden updates en andere beveiligingsaanpassingen automatisch uitgevoerd.

Wij helpen je graag mee om een veilige thuiswerkplekken in te richten. Bel of mail met Bram van Loghem om te zien of de Infracom Cloud voor jou geschikt is.

 

Meer weten en tips over (data) security? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Bram van Loghem op 088 200 9000