Internet via radio straal­verbinding

Geen infrastructuur, toch snel internet! Naast de bekende verbindingen via glas, koper of kabel zijn er ook alternatieven die niet hoeven te vertrouwen op de aanwezigheid van infrastructuur en fysieke verbindingen. Naast 4G is ook de radio internetverbinding (straalverbinding) een goed alternatief voor locaties waar verbindingen via 'landlijnen' moeilijk te realiseren zijn.

Alternatieve verbinding zonder graafwerkzaamheden

Zolang er een line of sight is kan met een radio verbinding glasvezel snelheden behalen zonder de daarvoor benodigde graafwerkzaamheden.

Vaak wordt gedacht dat voor snel internet automatisch moet worden gedacht aan glasvezel. Natuurlijk biedt glasvezel mogelijkheden om snelheden te halen tot meer dan 1000Mbps; maar niet ieder bedrijf heeft dit nodig.

Via VDSL of Viprinet kunnen ook hoge snelheden worden gehaald als glasvezel niet beschikbaar. Er zijn echter ook nog steeds bedrijven waar geen van deze verbindingstypen beschikbaar of toereikend is. Voor die bedrijven is een radio verbinding de uitkomst! Hiermee kan, ondanks de afwezigheid van infrastructuur, toch een internetsnelheden gehaald worden tot wel 1000Mbps!

 

Line of sight

Line of sight is voor internetverbindingen via radio een zeer belangrijke term. Waar je voor traditionele ondergrondse verbindingen 'aangesloten' moet zijn geldt dat voor radio in principe ook. Het verschil is dat de radio ontvanger op locatie wordt geplaatst een line of sight verbinding moet hebben met de dichtstbijzijnde radiotoren.

De maximale snelheid  hangt af van de kracht van het signaal, en dus hoe goed de line of sight is. 

 

Betrouwbaar, flexibel en snel

Een straalverbinding is zeer betrouwbaar, en daarnaast snel op te zetten. Van aanvraag tot bruikbare verbinding duurt in veel gevallen slechts 1,5 maand. Daarnaast is een straalverbinding flexibel; de snelheid kan verhoogd worden tot 1000Mbps, en dit vaak binnen enkele werkdagen mits de verbinding al actief is.

Bij een verhuizing kan een radio verbinding gewoon mee verhuizen, mits de line of sight natuurlijk nog steeds toereikend is. Tot slot biedt radioverbinding met voldoende line of sight ook zeer weinig vertraging, de zogenaamde latency. Kortom; een volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld glasvezel!

Wij kunnen je adviseren over deze en andere typen internetverbindingen, en of internet via een radio verbinding de juiste keuze is.