Begrippenlijst

Wij ICT-ers zijn ons er van bewust dat we ongemerkt termen gebruiken die voor niet-ICT-ers niet altijd even begrijpelijk zijn. Vaak zijn er geen andere woorden die we kunnen gebruiken, maar we kunnen wel een uitleg geven.

Wat is...?

Een administrator is een beheerder van een systeem met alle toegangsrechten.

Artificial Intelligence, of kunstmatige intelligentie, verwijst naar het vermogen van computersystemen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Dit omvat onder meer leren, redeneren, problemen oplossen en taal begrijpen.

Een beveiligingslek is een fout in de software, waardoor onbevoegden toegang kunnen krijgen in systemen.

Een botnet is een “”Robot” “Netwerk”. Door cybercriminelen (Hackers) gekraakte computers die worden gebruikt voor bijvoorbeeld een DDos-aanval. Meestal weten de eigenaren van deze computers niet eens dat ze gebruikt worden door hackers en dat hun computer deel uitmaakt van een botnet.

Cloudback-up betekent dat we een kopie van belangrijke bedrijfsgegevens maken en deze veilig opslaan in de cloud. Dit helpt bedrijven om hun gegevens te beschermen en te herstellen als er iets misgaat.

Digitale munteenheid die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. 's Werelds bekendste cryptovaluta is de bitcoin.

Cybersecurity richt zich op het beschermen van computersystemen, netwerken, programma's en gegevens tegen digitale aanvallen, schade of ongeautoriseerde toegang. Dit omvat het implementeren van beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, antivirussoftware en encryptie.

Dataminimalisatie is het principe van het minimaliseren van de hoeveelheid persoonlijke gegevens die een organisatie verzamelt, bewaart en verwerkt. Dit helpt om de privacy van individuen te beschermen en het risico op datalekken te verminderen.

Een DD0S-aanval = een Distributed-Denial-of-Service-aanval. Hierbij proberen hackers een website of netwerk te overbelasten door veel verkeer (vanuit verschillende bronnen) te sturen. Dit veroorzaakt problemen, zoals het tijdelijk onbeschikbaar maken van de website of dienst van een organisatie.

DNS staat voor Domain Name System; een domeinnamen systeem. DNS is eigenlijk een vertaalsysteem dat een domeinnaam omzet naar nummers (IP-adres). DNS zorgt voor het verkeer op internet door domeinnamen te koppelen aan webservers.

Een dynamische pagina is een pagina van een website die pas wordt aangemaakt wanneer de bezoeker de pagina op vraagt.

End-to-end encryptie is een beveiligingsmethode die ervoor zorgt dat gegevens die worden verzonden tussen communicerende partijen, zoals berichten of bestanden, alleen kunnen worden gelezen door de bedoelde ontvanger. 

Endpoint security is simpelweg het beschermen van de verschillende apparaten die medewerkers gebruiken, zoals laptops, smartphones en tablets, tegen virussen en andere dreigingen.

ERP, kort voor Enterprise Resource Planning, is een software die bedrijven helpt om al hun belangrijke taken te beheren, zoals voorraad, orders en financiën. Het doel ervan is om bedrijven efficiënter te laten werken en processen soepeler te laten verlopen.

Een ethische hacker gebruikt hacking technieken om kwetsbaarheden te vinden in ICT systemen. Vervolgens publiceert hij de kwetsbaarheden om ook andere organisaties op de hoogte te stellen, zodat ook deze verholpen kunnen worden. Een ethisch hacker vindt dat organisaties niet voldoende veilig met hun ICT omgaan, waardoor gegevens van burgers niet veilig zijn. Ze helpen organisaties bij het zoeken naar kwetsbaarheden, zodat de criminele hackers er geen misbruik van kunnen maken.

Een exploit is software die gebruik maakt van een kwetsbaarheid om bijvoorbeeld de controle over een systeem te kunnen krijgen.

Een Firewall is een onzichtbare muur, een systeem dat staat tussen een computer of netwerk en het internet die gevaarlijk verkeer van buitenaf tegen houdt. Een “muur” die computers beschermt tegen misbruik van buitenaf.

Een groene cloud verwijst naar het gebruik van milieuvriendelijke technologieën en praktijken in cloud computing, zoals energiezuinige datacenters en hernieuwbare energiebronnen. Dit helpt om de ecologische voetafdruk van cloud computing te verminderen.

Een hacker, een internetcrimineel, een persoon die illegaal beveiligingen van computers en netwerken kwaadwillig weet te omzeilen en binnendringt om er zelf beter van te worden. Ze nemen de computer over, vernietigen of stelen data of zorgen ervoor dat anderen geen gebruik meer kunnen maken van de computer of het netwerk.

Een Juniper netwerk is een datacenternetwerk die bestaat uit diverse hardware (switches, routers) die samenwerken om verbinding en beveiliging te bieden om toepassingen uit te voeren en gegevens te verwerken.

MaaS staat voor Monitoring as a Service. Hier bewaken MSP’s de IT-systemen van een bedrijf en zorgen dat problemen snel zijn opgelost.

Malware is een kwaadaardige software die schadelijk is voor je computer of het computernetwerk. De programma’s zijn o.a. gemaakt om (privacy)gevoelige informatie vanaf je computer te verzamelen of geeft een ander de toegang tot je computer.

Een MSP is een extern bedrijf dat IT-diensten levert aan andere organisaties, zoals netwerkbeheer, gegevensback-up, security en technische ondersteuning. 

MSP's nemen het beheer en onderhoud van IT-systemen over, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Dit is een methode waarbij je meerdere stappen moet doorlopen om toegang te krijgen tot je account.

De eerste stap is het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is een tweede sleutel die nodig is om te kunnen inloggen. Bijvoorbeeld: je ontvangt een sms code op je smart phone, of via een app op je smarphone (authenticator) ontvang je een gegenereerde code die je kunt gebruiken. Alleen een combinatie van deze twee sleutels zorgt ervoor dat je kunt inloggen.

Netwerkmonitoring betekent simpelweg het voortdurend in de gaten houden van een IT-netwerk om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Infracom doet dit om eventuele problemen snel op te sporen en op te lossen.

Aansluiten van een UTP/PATCH-kabel via een switch/hub naar bijvoorbeeld een router. Deze techniek wordt vaak toegepast op grote netwerken.

Een is een verzamelpunt waar alle apparatuur en bekabeling van een gebouw samen komen. Vervolgens worden de kabels en de apparatuur verbonden met een patchpaneel.

Een Phising mail is een e-mail die gebruikt wordt door internetcriminelen om je te misleiden met als doel om je inloggegevens te achterhalen. Een bank vraagt trouwens nooit om die gegevens via de mail!

Een private cloud is een cloud computing-omgeving (databases, software, servers, netwerken) die exclusief wordt gebruikt door één organisatie. Het biedt dezelfde voordelen als een public cloud, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit, maar met extra controle en beveiliging.

 

RaaS staat voor Ransomware as a Service. Het is een model waarbij cybercriminelen ransomware-diensten aanbieden aan andere kwaadwillende partijen, waardoor ze toegang krijgen tot ransomware-tools om aanvallen uit te voeren.

Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken. Andere termen voor ransomware zijn cryptoware of gijzelsoftware.

Een Responsible Disclosure-melding is een melding die je kunt indienen bij een organisatie waar je als bezoeker, gebruiker, onderzoeker of ethisch hacker, een zwakke plek in de ICT-beveiliging hebt ontdekt. Door deze melding help je mee misbruik tegen te gaan en de veiligheid van ICT-systemen te verhogen. Een Responsible Disclosure-melding, ook wel een Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD)-melding, kan door iedereen worden ingediend.

Een router is een apparaat dat meerdere computernetwerken met elkaar verbindt, zodat er informatie van het ene naar het andere netwerk verzonden kan worden.

Met secure remote access kunnen medewerkers veilig en betrouwbaar op afstand verbinding maken met bedrijfsnetwerken en -bronnen. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin veel mensen op afstand werken. Infracom biedt verschillende oplossingen om dit mogelijk te maken, zoals VPN's en tweefactorauthenticatie.

Een cybercrimineel krijgt via de provider jouw telefoongegevens en neemt jouw telefoonnummer over. Omdat je tegenwoordig vaak moet inloggen met een extra beveiliging (dan krijg je een sms-je met een nummer), kan de crimineel zich voordoen alsof hij jou is.

Een internetcrimineel doet zich voor als iemand anders. Dit wordt gebruikt om gegevens te stelen (Phishing).

SSL VPN staat voor Secure Socket Layer Virtual Private Network. Het biedt een veilige en versleutelde verbinding tussen gebruikers en een privénetwerk via het internet. Hierdoor kunnen gebruikers op een veilige manier toegang krijgen tot alles op het bedrijfsnetwerk vanaf externe locaties.

Dit is een ransomware aanval, waarbij een bedrijf wordt getroffen doordat er een aanval vanuit een leverancier (supplier) wordt uitgevoerd. Systemen worden geïnfecteerd d.m.v. de al aanwezige software.

Een switch is een apparaat dat wordt gebruikt om verschillende computers en randapparatuur met elkaar te verbinden binnen een netwerk. Een switch stuurt gegevens rechtstreeks van de ene poort naar de andere poort. 

Een two factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. 

De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is kan bijvoorbeeld een sms code zijn.

URL staat voor Uniform Resource Locator en is een naam die verwijst naar een stuk data.

Het unieke adres van de locatie van een webpagina op internet, een mailadres, een verwijzing naar een willekeurig bestand op een computer, of ander opslagmedia. Ook kan een URL verwijzen naar een bestand op een server. Een URL geeft aan welke bron er opgevraagd moet worden en welke techniek er gebruikt moet worden om deze te benaderen.

Viral is wanneer er content, vaak een video, zich heel snel over het internet verspreid omdat iedereen het deelt.

Virtual Local Area Network, een virtueel LAN. Hiermee kunnen verschillende LAN's binnen een netwerk gemaakt worden, of meerdere netwerken met elkaar verbonden worden tot 1 LAN.

Virtual Private Network – Een medewerker maakt thuis verbinding met een versleuteld bedrijfsnetwerk.

Volledige
support

Hulp nodig? Vind je antwoord in onze online helpdesk.
Ik help u graag met al uw ICT vragen! Bel 088 200 9050