Begrippenlijst

Wij ICT-ers zijn ons er van bewust dat we ongemerkt termen gebruiken die voor niet-ICT-ers niet altijd even begrijpelijk zijn. Vaak zijn er geen andere woorden die we kunnen gebruiken, maar we kunnen wel een uitleg geven.

Wat is...?

Een botnet is een “”Robot” “Netwerk”. Door cybercriminelen (Hackers) gekraakte computers die worden gebruikt voor bijvoorbeeld een DDos-aanval. Meestal weten de eigenaren van deze computers niet eens dat ze gebruikt worden door hackers en dat hun computer deel uitmaakt van een botnet.

Een DD0S-aanval = een Distributed-Denial-of-Service-aanval. Dit is een aanval op een server, computer(netwerk) of website met als doel deze onbereikbaar te maken voor gebruikers.

Een Firewall is een onzichtbare muur, een systeem dat staat tussen een computer of netwerk en het internet die gevaarlijk verkeer van buitenaf tegen houdt. Een “muur” die computers beschermt tegen misbruik van buitenaf.

Een hacker, een internetcrimineel, een persoon die illegaal beveiligingen van computers en netwerken kwaadwillig weet te omzeilen en binnendringt om er zelf beter van te worden. Ze nemen de computer over, vernietigen of stelen data of zorgen ervoor dat anderen geen gebruik meer kunnen maken van de computer of het netwerk.

Malware is een kwaadaardige software die schadelijk is voor je computer of het computernetwerk. De programma’s zijn o.a. gemaakt om (privacy)gevoelige informatie vanaf je computer te verzamelen of geeft een ander de toegang tot je computer.

Een Phising mail is een e-mail die gebruikt wordt door internetcriminelen om je te misleiden met als doel om je inloggegevens te achterhalen. Een bank vraagt trouwens nooit om die gegevens via de mail!

Een router is een apparaat dat meerdere computernetwerken met elkaar verbindt, zodat er informatie van het ene naar het andere netwerk verzonden kan worden.

Een cybercrimineel krijgt via de provider jouw telefoongegevens en neemt jouw telefoonnummer over. Omdat je tegenwoordig vaak moet inloggen met een extra beveiliging (dan krijg je een sms-je met een nummer), kan de crimineel zich voordoen alsof hij jou is.

Viral is wanneer er content, vaak een video, zich heel snel over het internet wordt verspreid, omdat iedereen het deelt

Virtual Private Network – een medewerker maakt thuis verbinding met een versleuteld bedrijfsnetwerk).

Volledige
support

Hulp nodig? Onze support medewerkers helpen je graag!