Phishing mail

11 mei 2021

Phishing betekent in het Engels letterlijk “vissen” of “hengelen”, maar wanneer je het tegenkomt in de ICT, dan gaat het om een vorm van internetfraude.

Met deze vorm van internetfraude worden je persoonsgegevens gestolen en kunnen internetcriminelen geld van je rekening halen of betalingen doen vanuit jouw naam! Voorkom dat dit gebeurt en onderneem actie!

Phishing mail

Wat is Phishing mail?

Een Phishing e-mail is een valse e-mail die gebruikt wordt door internetcriminelen om je te misleiden met meestal als doel om inloggegevens te achterhalen. Vaak ziet de e-mail er op het eerste gezicht uit als een betrouwbare e-mail van een bekend persoon of bekend bedrijf, maar gaat het om een vervalsing. 


Internetcriminelen die met Phishing mail bankzaken regelen!

Er zit altijd een link in een Phishing mail waar je op kunt klikken, zodat je wordt gelokt naar een website, die er “gewoon” uit ziet, maar eigenlijk een kopie is van een (vaak herkenbare) website. Er wordt gevraagd om inlog gegevens in te vullen, vaak samen met creditcardgegevens, bankgegevens, sofinummer en andere persoonsgegevens.

Met deze gegevens kunnen internetcriminelen geld van je rekening afhalen en shoppen op jouw kosten!

 

Hoe herken je Phishing mail?

 • Link klopt niet
  Er zit een link in waar je gevraagd wordt om op te klikken, maar als je de link goed bekijkt zie je dat hij niet klopt. https://www.infracom.nl wordt bijvoorbeeld https://wwwinfracom.nl (achter de www is de punt weggelaten).
  Let daarom goed op de url!
   
 • Vaag of onduidelijk e-mailadres 
  De afzender heeft vaak een vaag e-mailadres, wat lijkt op een bekend bedrijf, maar net iets anders is. Controleer dus altijd goed het afzender e-mailadres, bijvoorbeeld web@infraacom.nl i.p.v. web@infracom.nl

 • Niet persoonlijk, maar algemene aanhef​
  Het is meestal niet persoonlijk aan jezelf gericht met je naam, maar “geachte heer/mevrouw”

 • Noodzaak
  Het is vaak een mail die angst veroorzaakt, zodat je de neiging krijgt om snel te reageren. Je mist een speciale aanbieding of er verloopt een account als je niet snel genoeg reageert.

 • Er worden altijd persoonsgegevens gevraagd
  Je moet ergens inloggen om je gegevens aan te vullen of te controleren, op een nep-website die erg op de echte lijkt! Hiermee geef je per ongeluk belangrijke persoonsgegevens gegevens af aan internetcriminelen.     

 • Gevaarlijke bijlagen
  Er zitten vaak bijlages in een Phishing mail en er wordt in de mail gevraagd om deze bijlage te openen. Wanneer je dit doet worden schadelijke programma’s geïnstalleerd op je device. 

Meer weten en tips over e-mail en datasecurity lees je in deze blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Weten hoe je Phising mail kunt voorkomen?

Bel Geoffrey van der Veen op 088 200 9000