Passkeys gaan wachtwoorden vervangen

14 november 2023

Het onthouden van wachtwoorden behoort straks tot het verleden: in plaats daarvan kun je nu gewoon inloggen met een eenvoudige druk op de knop. Deze innovatieve benadering staat bekend als passkeys en is momenteel al beperkt beschikbaar. In de toekomst zal deze technologie naar verwachting breder worden ingezet en beschikbaar zijn voor diverse websites en applicaties.

Passkeys gaan wachtwoorden vervangen

Passkey, een digitale sleutel

Een passkey is een techniek waarbij een digitale sleutel die veilig op je apparaat wordt opgeslagen en die je alleen kunt benaderen met behulp van je vingerafdruk, gezichtsherkenning, of simpelweg een pincode.

 

Voordelen van passkeys

Een passkey heeft verschillende voordelen als het gaat om beveiliging en toegangscontrole. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:
 

  1. Verbeterde beveiliging: 
    Passkeys verminderen het risico op hacking aanzienlijk, omdat ze unieke en moeilijk te repliceren identificatoren gebruiken. Dit maakt het voor kwaadwillende actoren veel moeilijker om toegang te verkrijgen tot accounts.
  2. Gebruiksgemak:
    In vergelijking met het onthouden van complexe wachtwoordcombinaties bieden passkeys een intuïtievere en gebruiksvriendelijkere ervaring. Gebruikers kunnen mogelijk eenvoudig inloggen met biometrische gegevens of andere unieke kenmerken.
  3. Minder afhankelijkheid van wachtwoorden: 
    Passkeys kunnen het tijdperk van wachtwoorden afsluiten, waarbij kwetsbaarheden zoals zwakke wachtwoorden en hergebruik worden geëlimineerd.

 

Hoe werken passkeys?

Passkeys maken gebruik van asymmetrische cryptografie. Simpel gezegd komt het erop neer dat er twee sleutels zijn: een privésleutel en een publieke sleutel. De publieke sleutel is niet gevoelig en wordt opgeslagen bij de desbetreffende app of website; deze kan dus zonder problemen gehackt of gestolen worden. De privésleutel bevindt zich veilig op jouw apparaat.

Wanneer je wilt inloggen op een website, vraagt de site of je kunt aantonen dat je de privésleutel bezit die bij de publieke sleutel hoort. Dit proces staat ook bekend als een handshake, vergelijkbaar met het schudden van handen. Als dit succesvol verloopt, krijg je toegang tot de site. Zonder de privésleutel is het niet mogelijk om een dergelijke handshake uit te voeren.

In de regel verkrijg je alleen toegang tot jouw passkey nadat je jezelf hebt geïdentificeerd via je vingerafdruk, gezichtsscan, of pincode, op een vergelijkbare wijze als bij het ontgrendelen van je telefoon. Dit voegt nog een extra laag van veiligheid toe.

 

Meer over dit onderwerp:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000