Help jij cybercriminelen?

08 september 2020

Zorg ervoor dat je overal andere wachtwoorden gebruikt!

Is jouw Netflix wachtwoord hetzelfde als je e-mailwachtwoord en het wachtwoord van je Instagram account? Gebruik je dit wachtwoord ook om in te loggen op het kantoornetwerk, bij je bank en bij (derderangs) webshops die die de beveiligingen niet goed op orde hebben?

Help jij cybercriminelen?

Hoe wij meehelpen aan cybercriminaliteit

Cybercriminelen zijn slim, maar ze worden door ons geholpen wanneer we dezelfde wachtwoorden gebruiken voor verschillende doeleinden. Criminelen zoeken toegang tot e-mailverkeer en doen alsof ze iemand anders zijn. Ze maken e-mailaccounts die sterk lijken op vertrouwde accounts, om zo de communicatie tussen twee partijen over te nemen. Op dat moment denk je dat je met een bekende partij aan het mailen bent, maar eigenlijk mail je met een oplichter.

Misschien doen ze zich voor als medewerkers van je bedrijf en mailen ze namens personeelszaken. Of ze doen alsof ze een leverancier zijn en geven aan de administratie door dat het bankrekeningnummer is veranderd. Je maakt op deze manier geld over naar de bank van de crimineel. Soms duurt het een poosje voor de fraude wordt ontdekt en is er al geld doorgesluisd.

 

Cybercriminelen kunnen meekijken

Let op! Er zijn nog altijd veel amateuristische webshops waar hackers gemakkelijk achter je (inlog)gegevens kunnen komen.

Vervolgens zullen cybercriminelen proberen of je dat wachtwoord ook bij andere accounts gebruikt en zo komen ze ook bij goed beveiligde websites en applicaties binnen. Ze kunnen met je meelezen en komen achter al je digitale gegevens! Met deze gegevens kunnen ze bijvoorbeeld bestellingen doen, uiteraard laten ze deze bestellingen dan op een ander adres bezorgen.

 

Gratis Tools voor wachtwoorden

Er zijn diverse programma’s die je kunnen helpen om een wachtwoord te maken en te onthouden, zodat je dat niet zelf hoeft te doen. Als werkgever kun je medewerkers stimuleren om veilig te werken.Meer weten en tips over (data) security? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000