Tientallen wachtwoorden onthouden, lukt dat?
Het is niet meer zo dat je maar een paar wachtwoorden hoeft te onthouden en daarmee overal kunt inloggen.
Er zijn zo veel verschillende websites en apps waar je moet inloggen dat je bijna niet meer in staat bent om al die wachtwoorden uit je hoofd te kennen. Nu kun je wel 1 of 2 wachtwoorden hebben en deze overal gebruiken, maar dan maak je het de cybercriminelen wel erg gemakkelijk.
Identiteitsfraude
Een cybercrimineel hoeft maar één wachtwoord te kraken (van bijvoorbeeld een slecht beveiligde webshop) en krijgt vervolgens met dat wachtwoord ook toegang tot je e-mail, social media accounts, andere webshops en misschien wel je bankrekening. Hij of zij kan jou e-mail adres aanpassen en zich voortaan als jou identificeren.
Zorg voor goede wachtwoorden!
Een goed wachtwoord heeft hoofdletters en kleine letters, leestekentjes en cijfers. Maar hoe kun je nu zo’n lang wachtwoord onthouden?
2 tips om je wachtwoord te onthouden
- Je gebruikt geen wachtwoord, maar een wachtwoordzin!
WeGaanBeterOmMetWachtwoordenIn2022! - Gebruikt een wachtwoordmanager.
Een digitale kluis, een app op je computer, laptop en telefoon, waar al je wachtwoorden veilig worden opgeslagen op één plek. Een wachtwoordmanager genereerd moeilijke wachtwoorden voor ons en je hoeft maar één wachtwoord te onthouden, de sleutel van de kluis.
Er zijn diverse soorten wachtwoordmanagers, allemaal met voor en nadelen. Een paar voorbeelden:
Wil je weten of je accountgegevens een keer betrokken zijn geweest bij een hack en mogelijk je wachtwoord is achterhaald? Kijk eens op deze website: haveibeenpwned.com
TIP: 2FA
Het is verstandig om Two factor authentication (2FA) te gebruiken. Hiervoor moet je altijd 2 stappen doorlopen om ergens te komen. De eerste stap is vaak een gebruikersnaam en een wachtwoord, de tweede stap is vaak een code op je telefoon, of per SMS of mail.
Relevante blogs en pagina’s: