Privacy en wetgeving. Waar wordt jouw data opgeslagen?

15 november 2022

In Nederland moeten persoonsgegevens worden beschermd. Dit geldt ook voor landen binnen de Europese Unie (EU). Alle lidstaten moeten zich houden aan deze AVG-wetgeving. Wat veel bedrijven niet weten is dat ze door gebruik te maken van bepaalde cloud diensten, ongemerkt de data opslaan in landen buiten de EU. Hoe veilig is dat voor de data en mag dat juridisch wel?

Privacy en wetgeving. Waar wordt jouw data opgeslagen?

Heeft jou ICT-aanbieder een eigen datacenter in Nederland?

Niet alle lokale ICT-aanbieders hebben een eigen datacenter in Nederland. Wanneer je als bedrijf data naar de cloud gaat migreren, of al gebruik maakt van een cloud dienst, kan het zijn dat het ICT-bedrijf gebruik maakt van externe partijen die gespecialiseerd zijn in het onderhouden van datacentra.

Clouddata wordt vaak op verschillende locaties en landen opgeslagen en op verschillende locaties en in verschillende landen geback-upt. Daardoor kun je te maken krijgen met wetgeving van andere landen. In Nederland en binnen de EU zijn er duidelijke regels voor het opslaan van persoonsgegevens, die niet in alle landen gelden.

Met uitzondering van een paar landen is het verboden om persoonsgegevens van Europerse burgers in het buitenland op te slaan. Wanneer dit toch worden gedaan, dan moet je als bedrijf (of de ICT-partner) hier extra afspraken over maken om te kunnen verzekeren dat de data in de cloud voldoende beveiligd is.

Meer over de afspraken kun je lezen op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Heb je in kaart waar alle data wordt opgeslagen?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar is de data verzameld?
  • Wie mag de data verwerken?
  • Wat zijn de partners van je IT-partner betreft het opslaan van data?

 

Eigen datacenter

Alle data van onze klanten wordt opgeslagen in Nederland verdeeld over 3 locaties. Infracom heeft een eigen datacenter in Amsterdam.

 

Meer informatie over dit onderwerp:

Pagina delen:

Meer weten over cloud oplossingen?

Bel Ernst Quint op 088 200 9000