Kun je een D-DoS-aanval voorkomen?

22 februari 2022

We hebben het er vaker over gehad: D-DoS-aanvallen. Door een overvloed aan verkeer naar een IP-adres worden computersystemen (computer, server, netwerk) moeilijker of niet meer bereikbaar. Dit resulteert in een Denial-of-Service voor het normale verkeer.

Meestal duurt een aanval een paar uur, maar het kan voorkomen dat de aanvallen dagen duren.

Kun je een D-DoS-aanval voorkomen?

Denial-of-Service (DoS)

Een DoS is een situatie waarin een computersysteem niet meer beschikbaar is voor de gebruiker.

 

Distributed-denial-of-service-aanvallen (D-Dos aanvallen)

Dit zijn aanvallen met als doel om een computer of netwerk te verstoren. De aanval komt niet van één host, maar wordt gespreid (‘distributed’) uitgevoerd. De aanval komt van meerdere hosts (botnet).

 

Aanvallen op webapplicaties (application layer aanval)

Bij een application layer aanval wordt een specifieke applicatie of een kwetsbaarheid daarin aangevallen. Het gaat hier niet om een grote hoeveelheid verkeer, maar er worden gericht commando’s gestuurd naar applicaties om ervoor te zorgen dat deze niet meer beschikbaar zijn voor gebruikers. 

 

HTTP Flood

Deze D-DoS aanval kun je vergelijken met het continue vernieuwen van de webbrowser op veel computers tegelijkertijd, wat leidt tot een Denial of Service. De website of webapplicatie is niet meer bereikbaar voor bezoekers.

 

Wat kun je doen om D-DoS aanvallen te voorkomen?

Een aanval kan niet worden voorkomen. Wel is het mogelijk om het internetverkeer te monitoren en aanvallen te herkennen. Wanneer een aanval wordt herkend, kan het verkeer worden weggestuurd (omgeleid via een anti D-Dos center). Vervolgens wordt het verkeer “schoongewassen”. Het schone verkeer komt dan weer terug en het vieze verkeer wordt in de prullenbak gegooid.

 

Wil je ook D-DoS-protectie?

We maken graag een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

 

Lees meer in de volgende blogs en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000