Google’s Page Experience Update

08 januari 2021

Google heeft de Page Experience update aangekondigd die dit jaar wordt uitgerold, bij deze update wordt gekeken naar 3 nieuwe ranking factoren. Door deze update wordt de gebruikerservaring van je website nog veel belangrijker.

 

Google’s Page Experience Update

Gebruikerservaring wordt nog belangrijker!

Websites en webshops opzoeken via de zoekmachines blijft ook in 2021 belangrijk en goede zoekmachine optimalisatie (SEO) zorgt nog steeds voor het genereren van veel leads en verkoop. Google gaat binnenkort de gebruikerservaringen van website bezoekers meten en uitdrukken in cijfers. De update is bedoeld om een bezoek aan een website nog meer te verbeteren. Deze cijfers worden ook belangrijk voor de ranking, de positie van websites in de zoekmachine.


De 3 nieuwe ranking factoren van de Page Experience update:
 

  1. Waargenomen laadsnelheid van de website (LCP: Largest Contentful Paint)
    Hoe sneller een website geladen wordt, hoe sneller de bezoeker iets kan doen. Hoe lang de bezoekers moeten wachten voordat ze het grootste element van de website te zien krijgen (niet langer dan 2,5 seconden).
  2. Interactie reactie (FID: First Input delay)
    De tijd tussen de eerste actie van de bezoeker en de reactie daarop door de webpagina. Dit zal onder de 100ms moeten zijn, een site reageert dan direct op de interactie van een bezoeker. Als een bezoeker snel een reactie krijgt, dan wordt het nut van de webpagina groter. Als een reactie te lang duurt, dan zal de bezoeker gefrustreerd de website weer verlaten.
  3. Cumulatieve indelingsverschuiving (CLS: Cumulative Lay-Out shift)
    Dit is de waarde van het verschuiven van zichtbare content en elementen op een webpagina. Als deze niet goed is zal de actie die de bezoeker aan het doen is verstoort kunnen worden en is de website niet gebruikersvriendelijk (idealiter onder de 0,1). Vaak krijg je hier mee te maken op websites met veel advertenties. Wanneer je klikt op een bepaalde link kan het zijn dat de advertentie net ook wordt ingeladen en verschuift de tekst waardoor je per ongeluk op een heel andere link hebt geklikt.

 

De update wordt verwacht in mei 2021.


Meer informatie over deze Google update of SEO? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030