Fraude met betaalverzoeken!

12 januari 2021

Bijna iedereen kent Tikkie.me, erg handig als je bijvoorbeeld uit eten gaat en vooruitbetaald voor je vrienden. Tikkie is er tegenwoordig ook voor bedrijven, je kunt een betaalverzoek sturen via de app. of Ook een koppeling met je eigen CRM is mogelijk. Maar pas op voor internetcriminelen die zich voor als iemand anders om jou gegevens te stelen (Spoofing).

 

Fraude met betaalverzoeken!

Tikkie voor bedrijven

Je kunt sinds kort ook zakelijk een betaalverzoekje sturen via de Tikkie app of Tikkie portal, via een QRcode of via een intern (CRM) systeem door middel van een (API)koppeling. Betaalverzoeken van Tikkie of een bank zijn tegenwoordig heel normaal. Je klikt op de link, wordt doorgestuurd naar de app van je bank en de betaling wordt gedaan.

Maar juist omdat we het steeds normaler vinden, letten we minder goed op en krijgen internetcriminelen de kans om bedrijven of particulieren op te lichten.

 

Hoe een internetcrimineel iemand voor de gek houdt

Er wordt door een bedrijf of persoon gevraagd om een klein bedrag over te maken, bijvoorbeeld voor een aanbetaling op een product of dienst, een reservering, om je bankgegevens te controleren of om te controleren of je betrouwbaar bent. Dit is meestal een laag bedrag, zodat je er verder niet lang bij stil staat.

 

Tikkiefraude

Je ontvangt een Tikkie of betalingslink via WhatsApp of per e-mail van het bedrijf of de persoon om de betaling te voldoen en klikt (zoals gewoonlijk) op de link.

De link verwijst naar het platform van de bank, je wilt het geld over maken en moet inloggen met je bankgegevens.

Het kan ook zijn dat je een foutmelding krijgt waarna je gevraagd wordt om opnieuw in te loggen om de betaling alsnog te kunnen voldoen. Dit is niet alleen met Tikkie, maar kan ook met betaalverzoeken van o.a. banken, iDeal of het betaalplatform van Marktplaats.

 

Zo geef je inloggegevens aan de internetcrimineel

Je hebt geprobeerd in te loggen op een nepwebsite, die er exact uit ziet als die van Tikkie, of die van je eigen bank en geeft de internetcrimineel toegang tot jouw bankaccount.
 

Waar je op moet letten

  • Maak geen geldt over naar onbekenden, helemaal ook niet als het om een paar eurocenten gaat. Beter is nog om alleen maar handmatig geld over te schrijven. Wil je het helemaal veilig doen, maak het geld dan handmatig over.
  • Controleer het webadres (de url) die in de betaalverzoeklink staat. Bij tikkie is dat Tikkie.me en dat is dus geen Tikkie.com of Tikkie.nl. Een Tikkie-url begint altijd met ‘https://’ gevolgd door ‘tikkie.me/pay’.
  • Wanneer je inloggegevens moet invoeren – extra opletten!
  • Gebruik geen WhatsApp of SMS als je wilt communiceren via een platform als Facebook, Markplaats of Speurders
  • Herken Phishing mail
  • Bij twijfel altijd contact zoeken met je bank

 

Meer informatie over Tikkie en veilig (thuis) werken? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen: