De betreffende gemeente had tevens een intern softwareprogramma draaien die naar het .nl domein verwees, waardoor informatie van medewerkers direct in verkeerde handen zijn gekomen. Inmiddels heeft de gemeente de .nl domeinnaam vastgelegd en het datalek gemeld bij de autoriteit persoonsgegevens.
Welke domeinnaam extensie is geschikt voor jou organisatie?
Een .frl-domeinnaam wordt gebruikt door bedrijven en organisaties die zich willen profileren binnen Friesland en straalt vertrouwen uit bij Friese gebruikers. Wij adviseren echter om daarnaast ook altijd de .nl domeinnaam te registreren.
Je kunt alle domein extensies met je organisatienaam registreren, maar vaak zijn die al bezet. Kies daarom domeinnamen op basis van het doel van de website en de doelgroep. Momenteel zijn er ongeveer 368,4 miljoen domeinnamen in gebruik.
.nl domeinnaam – registreer een .nl domein voor een focus op de Nederlandse markt. Het straalt lokale betrouwbaarheid uit en helpt bij zoekmachineoptimalisatie in Nederland. Nederlandse bezoekers vertrouwen en onthouden een .nl domein sneller dan andere extensies. Bovendien beschermt het je merknaam lokaal.
.com domeinnaam - wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die internationaal opereren. Dit is een van de meest gebruikte extensies wereldwijd, met ongeveer 157,2 miljoen domeinnamen. De domeinnaam heeft universele herkenbaarheid en wordt als professioneel beschouwd. In zoekmachines biedt een .com domeinnaam SEO voordelen bij internationale zoekopdrachten. Een .com domeinnaam heeft geen geografische beperkingen.
.eu domeinnaam – Deze wordt gebruikt wanneer de organisatie zich richt op een Europese doelgroep. De domeinnaam heeft een internationale uitstraling met een Europese focus en identiteit. Bij Europese handel ben je niet gebonden aan een specifiek land (zoals .nl .de .fr). Het registreren van een .eu domeinnaam kan helpen bij het beschermen van de merknaam en voorkomt dat andere bedrijven een Europese variant registreren.
.org domeinnaam – wordt doorgaans gebruikt door non-profitorganisaties, stichtingen of maatschappelijke initiatieven. Dit type domeinnaam straalt vertrouwen en geloofwaardigheid uit voor bezoekers. Het betreft vaak websites die informatief en servicegericht zijn. De .org extensie heeft een meer openbare uitstraling in plaats van een commerciële uitstraling.
.shop .store – deze extensies worden vaak gebruikt voor webshops, wat aangeeft dat het een e-commerce website is. Dit kan handig zijn voor kopers van producten. Wanneer een gewenste domeinnaam met .com al bezet is, worden .shop of .store vaak gekozen voor online winkels. De extensies .shop en .store zijn internationaal en beperken zich niet tot een Nederlandse doelgroep.
.net (network) – oorspronkelijk bedoeld voor netwerken en tech bedrijven, vaak gebruikt door internetproviders en startups. Deze domeinnaam wordt ook ingezet wanneer .com bezet is. De commerciële uitstraling is iets minder dan die van een .com domeinnaam.
.co – dit moderne alternatief voor .com is populair onder startups, creatieve bedrijven en internationale merken. Het wordt vaak gekozen als .com bezet is. .co heeft geen geografische beperking en richt zich op een wereldwijde doelgroep. Oorspronkelijk was .co de landcode van Colombia, maar het wordt nu algemeen gebruikt.
.info – ideaal voor informatieve websites en kennisplatforms. Minder populair dan .com, .org en .net, maar perfect voor kennisbanken, nieuwsplatforms en educatieve sites en blogs.
Welke domeinnaam kies jij?
Er zijn veel andere minder bekende extensies: .biz, .io, .edu, .gov, .tv, .me, .art, .online, .travel, .music. Welke domeinextensie kies je? Neem vandaag nog contact op.
Meer over dit onderwerp:
- Domeinregistraties; Alle domeinnamen kun je bij ons registreren
- Maak kennis met Elise Reitsma (Elise is verantwoordelijk voor de registraties van domeinnamen
- Wat is een goede domeinnaam voor mijn webwinkel?
- DNS beheer; Zelf de DNS records behorend bij jou domeinen beheren?