Glasvezel­verbinding, wat komt er allemaal bij kijken?

22 november 2021

Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen naar een nieuw pand, denk je vaak niet als eerste om glasvezel aan te vragen. Helaas zien we maar al te vaak dat klanten hun internet niet op tijd aanvragen. Je moet namelijk rekening houden met minstens 20 weken!

Glasvezel­verbinding, wat komt er allemaal bij kijken?

Is er al glasvezel aanwezig op je nieuwe adres?

Glasvezel is nog steeds niet overal beschikbaar. Allereerst kijken we of er glasvezel aanwezig is op het nieuwe adres en of er dus wel of niet gegraven dient te worden. Wanneer er wel glasvezel ligt, dan gaan we kijken welke aanbieders er allemaal zijn.

 

Welke glasveel aanbieder?

We maken een keuze van een aanbieder, we houden hierbij rekening met prijs, ervaring en betrouwbaarheid. De prijzen lopen uiteen van € 100,00 tot € 700,00 per maand. De prijs is afhankelijk van de glasvezelaanbieder en de ligging van het pand. Is dit de graafafstand te ver, dan zie je dit terug in de eenmalige kosten.

 

Ligt er geen glasvezel?

Dan vragen onze leveranciers deze aan. Als er gegraven gaat worden, wordt er eerst een aanvraag bij de gemeente ingediend. Wanneer de grond vervuild is, of het is een archeologisch gebied, kan het zijn dat de aanvraag niet wordt toegekend.

 

Veel vraag naar glas!

Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt er ook daadwerkelijk gegraven. Omdat er nog steeds op veel plekken glasvezel wordt aangevraagd, is er een tekort aan specialisten in de bekabeling. Vandaar dat de wachttijden lang zijn.

 

Hoe komt de glasvezel in het pand?

Als er een glasvezelverbinding voorhanden is, wil dat nog niet zeggen dat deze ook in het pand beschikbaar is. Er zal een kabel worden getrokken naar binnen, op de dichtstbijzijnde locatie vanaf de glasvezel. Vaak is dat naast de voordeur.

De kabel wordt aan de muur afgemonteerd (in overleg), dat wil zeggen dat de glasvezel wordt aangesloten op een kastje (FTU). Daarna gaan wij een router opgehangen en leggen de kabel aan naar de patchkast, om vervolgens de switch te kunnen configureren.

 

Bedraad of kabel loos internet?

Wanneer je bedraad internet wilt, dan moet de interne bekabeling ook op orde te zijn. Wil je draadloos internet? Dan zullen we wifi-accespoints plaatsen. Hiermee hoef je overigens niet te wachten tot de glasvezel er is, maar kan al mee begonnen worden zodra je de sleutel hebt van het nieuwe pand.

 

Ben je toch te laat met aanvragen?

Dan is een tijdelijke 4G verbinding een goede oplossing

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Bram van Loghem op 088 200 9000