Wat is WiFi en hoe werkt het?

14 oktober 2020

WiFi is een techniek waarmee een signaal door de lucht verstuurd wordt, maar wordt vaak als term gebruikt voor draadloze netwerken (Wireless LAN, WLAN). WiFi is een afkorting van Wireless Fidelity (Wireless = draadloos & Fidelity =Betrouwbaarheid). 

Een draadloos netwerk zit meestal aangesloten op een router dat toegang tot internet geeft, vandaar dat een draadloos WiFi-netwerk gebruikt wordt om draadloos te internetten. WiFi wordt oorspronkelijk uitgesproken als ‘waifai’, maar in Nederland spreekt men ook over ‘wiefie’

Wat is WiFi en hoe werkt het?

Hoe ga jij om met WiFi?

 • Kan het WiFi de snelheid aan die het bedrijf nodig heeft?
 • Hoe zit het met de WiFi-toegang bij het uit- en indiensttreding van medewerkers?
 • Wat doe je met het WiFi-gastennetwerk? Is deze afgeschermd van het gewone netwerk?
 • Hoe vaak wordt het WiFi-wachtwoord gewijzigd?
 • Hoeveel apparaten wil je verbinden?
   

Hoe werkt WiFi?

Met WiFi kunnen meerdere apparaten met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen, zonder gebruik van kabels. Je hebt een internetverbinding en een Access Point nodig. Via een access point (= een draadloze server die is geïntegreerd of met kabel of switch aangesloten op de router) wordt data via radiogolven door de ether verzonden. Computers, laptops, tablets en telefoons hebben een ingebouwde WiFi-kaart om de radiogolven op te vangen, zodat je draadloos op het netwerk kunt.

 

Bereik van WiFi

WiFi heeft binnen een bereik van ca. 30 meter en buiten ca. 300 meter. Dit bereik wordt bepaald door de onderlinge afstand en hoogte van de antennes, maar ook door de kwaliteit van de apparaten en de omgeving. Onder andere dikke muren, magnetrons, ramen, stalen constructies en draadloze alarminstallaties kunnen de WiFi-kwaliteit verstoren. Er is ook verschil in de kwaliteit van WiFi-apparatuur.

 

Nadelen van WiFi

 • Omdat WiFi door muren en vloeren werkt kan de snelheid fluctueren. Het aantal muren en de dikte van de muren kunnen het signaal vertragen. 
 • De kwaliteit van het signaal kan worden beïnvloed door elektromagnetische apparaten.
 • Een WiFi-netwerk is vaak niet goed beveiligd, waardoor inbrekers de kans krijgen om (gevoelige) gegevens te achterhalen of onderscheppen.
 • De snelheid en stabiliteit zijn minder dan wanneer je je device verbindt met een kabel.
   

Wij helpen jou met WiFi!

Op het gebied van WiFi adviseren wij onze klanten, controleren en richten we WiFi-netwerken in en adviseren we de best passende oplossing. Middels een plattegrond, of middels een betaalde site survey tekenen we de ruimte in en zien we waar bepaalde Accespoints hangen en of deze voldoende bereik hebben. Daarnaast kan Infracom zorgen voor updates van de firmware en hebben we een helpdesk.

Maak een afspraak met Bram van Loghem of Geoffrey van der Veen, zij komen graag langs voor een eerste adviesgesprek en zoeken uit wat voor jou de best passende WiFi-oplossing is.

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Geoffrey van der Veen op 088 200 9000