Digitaal toegankelijke websites en apps

22 september 2020

Zijn jouw websites en apps digitaal toegankelijk?

Mensen met een beperking, mensen die slecht zien, kleurenblind zijn of niet goed kunnen horen, willen ook gebruik maken van websites en apps. Net als oudere mensen, mensen met een beperkte motoriek, autistische mensen en migranten die onze taal niet goed kennen. De wet verplicht overheden en semioverheden om toegankelijke websites te maken, maar eigenlijk zou dit voor elke website moeten gelden. 

Digitaal toegankelijke websites en apps

Waarom Digitale Toegankelijkheid belangrijk is

Alle openbare voorzieningen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking. Ook zij willen graag gebruik maken van websites en apps. Als een website goed in elkaar zit, dan kan deze ook door bezoekers met een beperking worden gebruikt. Vandaar dat er richtlijnen (WCAG) zijn opgesteld waaraan websites en apps moeten voldoen.

Digitale toegankelijkheid is verplicht voor (semi) overheidsinstanties, maar is ook voor commerciële bedrijven interessant.

 

De voordelen van een Digitaal Toegankelijk website

 

Beter gevonden door de zoekmachines met een toegankelijke website

Een zoekmachine heeft eigenlijk ook een visuele beperking, ze kan geen afbeeldingen bekijken of code lezen en wil graag gewone tekst. Een zoekmachine wil graag tekstuele alternatieven voor alle inhoud van de website die geen teksten zijn. Een digitale toegankelijke website geeft aan wat koppen, subkoppen, paragrafen en (opsomming)lijsten zijn. Als je website goed wordt gevonden in de zoekmachines, is deze ook beter te vinden door bezoekers!
 

Hogere omzet door een toegankelijke website

Je website wordt toegankelijker voor een grotere groep mensen. Denk ook aan de steeds groeiende groep ouderen en migranten. Ook omdat de website gebruikersvriendelijker wordt, zullen mensen zonder beperking de website als prettig ervaren en eerder het contactformulier invullen, de offerte aanvragen, of je product of dienst aanschaffen. Je omzet stijgt!
 

Betere sociale betrokkenheid

Wanneer je de bezoekers van de website laat zien dat je de website geschikt hebt gemaakt voor mensen met een beperking, creëer je sociale betrokkenheid en loyaliteit.

 

De stappen naar Digitale toegankelijkheid

 

  1. Stel een toegankelijklheidsverklaring op
    Allereerst moet er een toegankelijkheidsverklaring opgesteld zijn voor elke website of app waar je verantwoordelijk voor bent. Deze verklaring maakt duidelijk welke maatregelen worden getroffen en wanneer. Bezoekers worden hiermee geïnformeerd waarom de website nog niet helemaal aan de regelgeving voldoet

  2. Vraag een inspectie van je website aan
    Er zijn verschillende instellingen die een website kunnen inspecteren op het gebied van techniek en content. Er zijn in Nederland drie organisaties die de inspecties uitvoeren: CARDAN Technobility, Stichting Accessibility en Het Keurmerkinstituut. Zij beoordelen de website op basis van de richtlijnen (WCAG). Er wordt gekeken naar het design, de content en de techniek.

  3. Toegankelijkheid van je website aanpassen aan de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1, niveau A + AA
    De richtlijnen zijn opgenomen in de Europese Norm (EN 301 549). Er zijn drie niveaus, waarbij A en AA wettelijk verplicht zijn.

    • Niveau A - minimale toegankelijkheid
    • Niveau AA - goede toegankelijkheid
    • AAA - uitmuntende toegankelijkheid


    Voorbeelden:

    • Zorg voor voldoende contrast tussen voor en achtergrondkleuren.
    • Zorg voor consistentie
    • Gebruik naast kleur ook vorm en/of tekst als het een betekenis moet overdragen
    • Gebruik korte zinnen en maak gebruik van kopjes en subkopjes
    • Afbeeldingen en linkjes moeten worden voorzien van teksten
    • Zorg voor goede titels per pagina
    • De website moet geschikt zijn voor schermlezers en brailleregels
    • Vriendelijke url’s

    Benieuwd naar alle WCAG richtlijnen?

  4. Opnieuw digitale toegankelijkheid controleren
    Laat opnieuw de digitale toegankelijkheid controleren door de instantie

  5. Vraag een keurmerk aan
    Als de inspectie succesvol is afgerond kun je een keurmerk aanvragen om te laten zien dat de website aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Hiervoor kun je het Waarmerk Drempelvrij.nl aanvragen bij de Stichting Drempelvrij.nl. Dit is niet noodzakelijk, maar wel goed voor de sociale betrokkenheid.

 

Meer weten en tips over een websites en Apps laten maken? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030