De etiquette van videobellen

23 juni 2020

Zorg dat je niet irritant bent! Hou je aan de regels van videobellen.

Hoe presenteer jij jezelf wanneer je aan het video bellen bent? Weet jij dat er ongeschreven regels zijn en hou jij je eraan? Eet jij achter je scherm en staat je microfoon standaard op mute? 

Er zitten veel voordelen aan videobellen, maar er kunnen ook veel irritaties optreden. In deze blog vertellen we wat je moet weten om professioneel over te komen tijdens het beeldbellen.

De etiquette van videobellen

Hoe je professioneel over komt met videobellen.
10 regels:

 

  1. Zorg dat je op tijd bent. Het is vervelend om mensen te laten wachten. Het is irritanter wanneer je moet wachten tijdens het starten van beeldbellen dan wanneer je te laat komt op een fysieke afspraak. Beter zelfs om iets eerder te komen, zodat je de camera en microfoon nog even kunt testen vooraf.
  2. Zorgt dat je verzorgd achter je scherm gaat zitten. Wanneer je je niet hebt gewassen, niet geschoren, je haren niet hebt gekamd en kleding is verkreukeld, komt dit niet professioneel over.
  3. Focus je op het gesprek, probeer niet te gapen en ga niet multitasken (dus ook niet tijdens het videobellen stiekem mailtjes beantwoorden).
  4. Zet je microfoon op mute (standaard), dan worden je gesprekspartners niet gestoord door een achterliggende ruis. Zet hem alleen aan wanneer jij graag iets wilt zeggen.
  5. Bel met een koptelefoon, liefst ook met een ingebouwde microfoon.
  6. Laat de ander uitpraten! Ga er niet doorheen praten. Wacht met direct dingen te zeggen tot dat je aan de beurt bent. Wanneer je wat wilt zeggen, kun je je hand opsteken.
  7. Zorg voor een rustige achtergrond zonder afleiding (blur je achtergrond), ga je in een rustige ruimte zitten waar je niet gestoord kunt worden.
  8. Wees jezelf en wordt geen robot, neem de ander serieus en ga niet afdwalen.
  9. Als je aan het videobellen bent, ga dan niet eten of roken. Het ziet er niet heel aantrekkelijk uit! Onsmakelijk zelfs.
  10. Zorg voor een goede internetverbinding!

 

 

Meer weten en tips over beeldbellen? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen: