Retina, resolutie en pixel­dichtheid

11 januari 2017

Het beeld dat je ziet op een scherm ontstaat door pixels. PIXELS = is de samenvoeging van de woorden Picture Elements. We bekijken tegenwoordig op verschillende apparaten een website. Bij elk apparaat hebben we een ander doel en andere behoeftes. De ene keer wil je snel een telefoonnummer zoeken, de andere keer een video bekijken en sfeer beleven of een reis boeken.

Retina, resolutie en pixel­dichtheid

Er zijn veel verschillende (beeldscherm) resoluties

Al de verschillende apparaten hebben verschillende resoluties. De resolutie van een beeldscherm wordt weergegeven als het aantal pixels in de breedte van het scherm X het aantal pixels in de hoogte van het scherm (1024 x 768 px) of (1280 x 1024 px) of (1920 x 1080 px). Een resolutie is het aantal pixels op het scherm. Omdat de resolutie niks zegt over de scherpte van een scherm, kijken we naar de pixeldichtheid (uitgedrukt in PPI).

 

Pixeldichtheid

PPI = de resolutie van het scherm gedeeld door de grootte van het scherm. Letters, lijnen en afbeeldingen zijn dus scherper met een hogere PPI.

 

Pixeldichtheid en kijk afstanden

Een tablet en een mobiele telefoon scherm kun je draaien en hou je ook dichter bij je gezicht dan een laptop scherm, zodat je sneller pixels ziet.

 

Retina

RETINA standaard = een term die Apple heeft bedacht. Volgens Steve Jobs de perfecte pixeldichtheid. Hierboven zou het menselijk oog namelijk geen pixels meer onderscheiden. Dit verschilt dus per scherm en hoe ver je er vanaf zit.

 

Meer pixels is niet altijd beter!

De PPI wordt steeds hoger, dit kost soms onnodig batterijverbruik van het apparaat. Alle pixels worden aangestuurd door de processor en dat kost energie.

 

Letters niet goed leesbaar?

Vaak heeft een beeldscherm een standaardresolutie die het beste bij het beeldscherm past. Toch is er soms een nadeel van een hoge resolutie, de letters van een website worden te klein en niet goed leesbaar.

  • Je kunt je browser instelling op bijvoorbeeld 110% zetten.
  • Je kunt ook op je apparaat kiezen voor een lagere resolutie. Dan is dat niet zo mooi en wordt het beeld wazig
  • Je kunt de aanbevolen resolutie gebruiken van je beeldscherm instellingen, in Windows kan het zijn dat je de grootte van de tekst dan op 125% moet zetten.
Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Bram van Loghem op 088 200 9000