Hoe verleng je de levens­duur van je smartphone?

20 februari 2024

We leven in een tijdperk van technologische vooruitgang met frequente upgrades en vernieuwingen. Toch is er een nieuwe trend als het gaat om de levensduur van onze geliefde gadget: het langer behouden van je mobiele telefoon. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je de levensduur van je telefoon verlengt?

Hoe verleng je de levens­duur van je smartphone?

Cijfers

Volgens Telecompaper Consumer Insights-data gebruikte meer dan 40% van de Nederlandse consumenten een mobiele telefoon die minstens 24 maanden oud was. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van enkele jaren geleden, toen ongeveer 26% van de gebruikers een toestel van dezelfde leeftijd bezat. Tegelijkertijd is het aantal Nederlanders dat een toestel van minder dan een jaar oud gebruikt, gedaald van 39% in 2018 tot slechts 28% in 2023.

 

Waarom kiezen we voor ons vertrouwde toestel?

Een van de redenen kan liggen in de evolutie van smartphone-ontwerp en -functionaliteit. Met minder opvallende verschillen tussen opeenvolgende modellen en subtiele vernieuwingen per jaar, voelen we minder de drang om een nieuwe telefoon te kopen. Bovendien gaan de telefoons ook langer mee en zijn er vaker updates, zodat de telefoons langer kunnen worden gebruikt en niet snel verouderen in prestatie en functionaliteit.

 

Wat is de levensduur van een smartphone?

De meningen over de gemiddelde levensduur lopen uiteen. De Consumentenbond schat de op 2,5 jaar, andere bronnen zeggen 15 tot 18 maanden. De levensduur van je mobiele telefoon hangt af van hoe je ermee omgaat.

 

Hoe kun je de levensduur van je smartphone verlengen?

  • Gebruik een beschermend hoesje om val-, kras-, stoot- en waterschade te voorkomen.
  • Laad je telefoon op met originele opladers om batterijslijtage te voorkomen en de batterijduur te verlengen. Deze laders zijn optimaal voor jouw telefoon afgestemd.
  • Houd je telefoon niet constant op 100% batterij (tussen 40% en 80% is ideaal).
  • Laat de batterij niet volledig leeglopen tot 0%.
  • Vermijd extreme temperaturen (dus niet in de volle zon of extreme kou).
  • Vermijd opladen als het nog niet nodig is.
  • Verlaag de helderheid van het display om batterij te besparen.
  • Gebruik geen bewegende achtergronden.
  • Stel e-mailupdates in op langere intervallen (of kies voor handmatige updates).
  • Schakel ongebruikte apps uit.
  • Zorg voor up-to-date software.
     

Waarom zijn updates voor je telefoon belangrijk?

Updates voor het besturingssysteem en beveiliging zijn belangrijk voor de levensduur van je smartphone. Door software-updates kan een toestel langer en beter functioneren. De batterij gaat minder snel leeg, het toestel werkt sneller en je beschikt over nieuwe functies. Beveiligingsupdates dichten lekken, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om je smartphone binnen te dringen.

Lees meer over hoe een hacker in jouw telefoon kan komen in de blog "Telefoon gehackt?"

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Bram van Loghem op 088 200 9000