Is jouw website in 2024 voor iedereen toegankelijk?

28 november 2023

De digitale inhoud en diensten van een website moeten toegankelijk zijn voor mensen met verschillende capaciteiten, waaronder mensen met beperkingen. Dit is niet alleen een ethische verantwoordelijkheid, maar ook vaak een wettelijke vereiste.

Weet je waar je op kunt letten bij het bevorderen van web toegankelijkheid?

Is jouw website in 2024 voor iedereen toegankelijk?

Tips voor digitale toegankelijkheid
 

  1. Alt-tekst voor afbeeldingen
    Zorg ervoor dat alle afbeeldingen op de website beschikken over alternatieve tekst (alt-tekst), die een tekstuele beschrijving geeft van de inhoud van de afbeelding. Dit is cruciaal voor mensen die afhankelijk zijn van schermlezers.
  2. Leesbare tekst en contrast
    Gebruik voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond, zodat de tekst gemakkelijk leesbaar is. Kies lettertypes en -groottes die comfortabel zijn om te lezen.
  3. Navigeerbaarheid met toetsenbord
    Zorg ervoor dat alle functies van de website toegankelijk zijn en bediend kunnen worden met alleen het toetsenbord. Niet iedereen kan een muis gebruiken, dus keyboardnavigatie is essentieel.
  4. Ondertiteling voor video's
    Voor video-inhoud is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen, zodat mensen met gehoorproblemen de informatie kunnen begrijpen. Daarnaast profiteren ook anderen, zoals mensen die in een stille omgeving zijn.
  5. Logische paginastructuur en koppen
    Gebruik een logische en consistente paginabouw met duidelijke koppen en subkoppen. Dit helpt niet alleen gebruikers met schermlezers, maar verbetert ook de algehele bruikbaarheid.
  6. Formulieren en interactieve elementen
    Zorg ervoor dat formulieren en interactieve elementen goed toegankelijk zijn. Voeg bijvoorbeeld labels toe aan formulierelementen en zorg ervoor dat gebruikers fouten kunnen corrigeren.
  7. Compatibiliteit met schermlezers
    Test de website met schermlezers om ervoor te zorgen dat alle inhoud begrijpelijk en goed toegankelijk is.
  8. Opsplitsen van lange teksten
    Wanneer mogelijk, splits lange teksten op in duidelijke secties. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om de inhoud te begrijpen.

 

Het voldoen aan deze eisen draagt bij aan een webomgeving die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun capaciteiten. Het volgen van gestandaardiseerde richtlijnen, zoals WCAG, helpt bij het waarborgen van een bredere en inclusievere digitale ervaring.

 

Meer over dit onderwerp:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030