Hoe herken je phishing-pogingen bij het boeken van hotels?

31 oktober 2023

Of je nu een avontuurlijke of een zakelijke reiziger bent, je wil graag snel en efficiënt een accommodaties boeken. Echter, met recente meldingen van phishing-pogingen gericht op klanten van toonaangevende boekingssites zoals Booking.com, is het essentieel om extra waakzaam te zijn.
 

Hoe herken je phishing-pogingen bij het boeken van hotels?

Voorbeeld:
Vakantiegangers opgelicht via officieel berichtensysteem van Booking.com

De getroffen klanten hadden allemaal al een hotel gereserveerd via de website of de app. Een tijd later kregen ze een mail van het officiële mailadres van Booking, waarin werd beweerd dat hun reservering geannuleerd zou worden als ze hun bankgegevens niet zouden doorgeven via een link in de mail. Sommige mensen werd gevraagd om nogmaals een betaling te doen, ter verificatie.

Bron: nos.nl

 

Tips om jezelf en je gegevens te beschermen tijdens het boeken van hotels:
 

 1. Dubbelcheck de e-mailafzender:
  Phishing-e-mails kunnen er gevaarlijk authentiek uitzien. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender, vooral als de e-mail om persoonlijke informatie vraagt.
 2. Wees wantrouwend bij onverwachte verzoeken:
  Als je een e-mail ontvangt die vraagt om onmiddellijke actie, zoals het bijwerken van betalingsgegevens, wees dan waakzaam. Legitieme boekingssites vragen zelden om gevoelige informatie via e-mail. Bij twijfel, neem rechtstreeks contact op met de klantenservice van de website.
 3. Controleer de website-URL:
  Voordat je persoonlijke informatie deelt, controleer altijd de URL van de website. Phishers gebruiken vaak vervalste websites met subtiele verschillen in de URL. Zorg ervoor dat de verbinding beveiligd is (te herkennen aan "https://") en dat de URL overeenkomt met de officiële site.
 4. Houd transactiegeschiedenis in de gaten:
  Controleer regelmatig je transactiegeschiedenis op ongeautoriseerde activiteiten. Als je iets verdachts opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met de boekingssite en je bank.
 5. Gebruik officiële apps:
  Voor extra veiligheid, gebruik de officiële app van de boekingssite om transacties uit te voeren. Vermijd het volgen van links in e-mails en ga rechtstreeks naar de app of website via je browser.
   

Reizen moet een plezierige ervaring zijn, vrij van zorgen over de veiligheid van je gegevens. Door alert te zijn en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van je reis zonder je zorgen te maken over phishing-bedreigingen. Veilig reizen en veel plezier op je volgende avontuur!
 

Meer over dit onderwerp in de volgende blogs:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000