Let op! Ook jouw telefoon kan worden gehackt!

07 februari 2023

We gebruiken de smartphone de hele dag door en kunnen vaak niet meer zonder. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat je telefoon ook kan worden gehackt? Iemand kan meeluisteren, meekijken wat je typt, je berichtjes lezen, je foto’s bekijken, apps downloaden, identiteitsfraude plegen en je geld stelen!

Let op! Ook jouw telefoon kan worden gehackt!

Hoe kan een hacker bij jouw telefoon?

 

 1. Via USB- of oplaadkabel
  Wanneer de telefoon via een kabel wordt aangesloten op een apparaat (laptop bijvoorbeeld), kunnen er gegevens worden uitgewisseld en kunnen er malware en virussen op je telefoon terecht komen.
 2. Sim-swapping
  Hackers kunnen op hun simkaart jouw telefoonnummer overzetten. Hierdoor krijgen ze toegang tot al jouw accounts.
 3. Phishing
  Via een link in een onbetrouwbare e-mail (phising) kan je schadelijke software installeren op je telefoon.
 4. Spyware apps
  Deze apps kunnen gemakkelijk op onbeveiligde smartphones worden geïnstalleerd. De spyware apps houden in de gaten wat je met je telefoon doet en kunnen camerabeelden naar de hacker sturen.
 5. Malware
  Hackers kunnen een wifinetwerk creëren, zodat het lijkt alsof je van een bekend wifinetwerk gebruik maakt, maar je zit op een nep-wifinetwerk van de hackers. Ze leiden je naar sites (phishing sites), waar ze kunnen meekijken wat voor persoonlijke gegevens jij invoert.
 6. Downloads
  Bij het downloaden (van onbekende bronnen) kan er malware worden meegenomen.
 7. Spoofing
  Cybercriminelen nemen een andere identiteit aan om jouw gegevens te kunnen bemachtigen. Ze doen zich voor als een bekende van jou, of de bank en vragen bijvoorbeeld een betaalverzoek.

 

Meer over dit onderwerp:

Pagina delen:

Meer weten over data security?

Bel Ernst Quint op 088 200 9000