Is SPAM gevaarlijk?

24 mei 2022

Spam hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar deze vaak ongewenste advertenties zijn wel vervelend.

Spam kan gevaarlijk zijn als deze afkomstig is van een internetcrimineel die probeert schadelijke software op je computer te installeren of persoonlijke gegevens wil achterhalen. Het spambericht is dan een valse e-mail die phising wordt genoemd.

Is SPAM gevaarlijk?

Wat is Spam?

Spam is het veelvuldig en ongevraagd ontvangen of versturen van berichten per e-mail of telefoon. Het is verboden om ongevraagd berichten te versturen wanneer je vooraf geen toestemming hebt gegeven.

 

Wat kun je doen tegen spam?

Laat niet overal je e-mailadres achter!

Bedrijven verkopen klantgegevens door aan derden. Ze verkopen dus jouw gegevens aan spammers. Vaak zijn dit acties waar je iets kunt winnen door je e-mailadres in te vullen en vaak geef je dan onbewust toestemming om je gegevens te delen. Spam berichten zijn berichten die aan heel veel mensen worden verstuurd. Als er maar een heel klein percentage ontvangers een aankoop doet, dan zijn de kosten van de spam mail er al uitgehaald.

Beloon de spammer niet! Reageer nooit op spamberichten en koop nooit producten via een spam bericht. Doe je dat wel, dan blijft spam bestaan. Schrijf jezelf uit van de ontvangen nieuwsbrieven of blokkeer het e-mailadres van de afzender door deze toe te voegen aan de lijst met geblokkeerde afzenders.

 

Gebruik een spamfilter

Een spamfilter op je computer beschermt je tegen spam. Je krijgt de berichten niet afgeleverd of de e-mail komt vaak in een apart postvak. Je kunt zelf een spamfilter aanschaffen, maar let dan wel op dat je deze software regelmatig update. Internetproviders bieden meestal ook spamfilters aan.

 

Infracom spam filter

Het doel van ons spamfilter is om op basis van inhoud patronen de spam te herkennen.

Een extra functie die we aanbieden is het specifiek blokkeren van email (adressen/domeinen) middels een blacklist. Ook ‘false positive’ mail kan met een whitelist voorkomen worden dat deze in de spam komt.

 

SPF record goed instellen

Naast het spamfilter zorgen we ervoor dat het SPF record goed staat ingesteld. Dit is vooral tegen Phishing. SPF zorgt ervoor dat anderen geen mail met jouw eigen emailadres/domein kunnen versturen, mits deze goed ingesteld staat.

 

Lees meer in de volgende blogs en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000