Pas op voor CryptoLockers!

21 mei 2021

Door een CryptoLocker kunnen alle bestanden, inclusief alle back-ups verloren gaan. Stel je voor, je bent alle klantgegevens, productgegevens, personeelsgegevens, offertes, brieven, facturen, handleidingen en afbeeldingen kwijt. Dat is een ramp voor elke organisatie. Hoe werken CryptoLockers en hoe kun je ze voorkomen?

Pas op voor CryptoLockers!

Wat is een CryptoLocker?

Cryptolocker, ook wel Cryptoware, is virussoftware die gebruikt maakt van encryptie om bestanden te versleutelen. Er kan pas weer toegang worden verkregen tot de bestanden, wanneer je een publieke en geheime sleutel hebt. Alleen de cybercriminelen hebben de geheime sleutel en vragen om losgeld, voordat ze de sleutel afgeven.

 

Hoe worden Cryptolockers verspreid?

Een CryptoLocker komt op een (Windows) computersysteem, doordat iemand via een e-mail bericht een bijlage heeft geopend of op een link heeft geklikt, waardoor de software (malware) wordt geïnstalleerd. Het kan ook zijn dat tijdens het “internetten” de CryptoLocker is verstopt in een advertentie of pagina. Als de pagina wordt geopend, wordt het virus op je computer geïnstalleerd.

 

Losgeld betalen?

Bestanden kunnen worden hersteld door losgeld te betalen aan cybercriminelen. Deze vragen vaak te betalen in Bitcons (cryptocurrency), zodat ze vrijwel geen digitale sporen achter laten en dus moeilijk te traceren zijn. Het virus, (de CryptoLocker) zal aangeven dat er op een bepaald moment nog maar een paar uur is om te betalen, voordat alle data verloren gaat. Het is overigens zeker geen garantie dat na het betalen alles volledig is hersteld. Het gebeurt vaak dat na betaling niets of slechts gedeeltelijk de bestanden weer hersteld zijn.

 

Hoe zijn CryptoLockers te verwijderen?

CryptoLockers zijn moeilijk te verwijderen, soms helemaal niet. Er zijn wel bedrijven die DecryptCryptolocker services hebben. Je kunt een geïnfecteerd bestand opsturen naar zo’n bedrijf en krijgt dan de sleutel voor één geïnfecteerde computer. Maar het is niet te zeggen dat dit altijd lukt.

 

Hoe kun je CryptoLockers voorkomen?

Preventie is het belangrijkste!

  1. Zorg dat de back-up goed is geregeld
  2. Werk zo veel mogelijk in de Cloud
  3. Pas op met het openen van bijlages en klikken op linkjes
  4. Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender
  5. Zorg voor een goede, up-to-date virusscanner
  6. Zorg voor up-to-date software
  7. Zorg voor sterke wachtwoorden

Hulp nodig? Neem dan contact op.
 

Meer informatie over veilig (thuis) werken? Lees dan de volgende blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000