Meelopen in het MBO!

Iedereen heeft het meegemaakt: je zit in het laatste jaar van de middelbare school en je moet een keuze voor een vervolgopleiding gaan maken. Voor de een een makkelijke keuze, voor de ander een hele lastige. Daarom is het project MeelopenMBO gestart op initiatief van het Alfa-college. MeelopenMBO is een project waarbij MBO scholen, scholieren de mogelijkheid bieden om een dag mee te lopen met een MBO opleiding. Het doel is om scholieren makkelijker en zekerder een keuze te laten maken voor hun vervolgopleiding.

Meelopen in het MBO!

Waarom dit een goede keuze voor leerlingen is

Scholieren maken kennis met de leeromgeving, de lesstof en hun eventuele medescholieren van de opleiding. De scholieren krijgen zo een goed beeld van de opleiding en kunnen zo ontdekken of de opleiding bij hem of haar past.

 

Inschrijving

De scholier kan zich via www.meelopenmbo.nl aanmelden een MBO school opzoeken en een opleiding kiezen die de desbetreffende MBO school aanbiedt. Vervolgens wordt er een overzicht van beschikbare meeloopdata getoond en kan de scholier daaruit een dag kiezen waarop hij of zij een dagje mee kan lopen op het MBO.

 

MBO scholen

Er zijn een aantal MBO scholen die mee doen. Deze scholen bevinden zich in de regio Overijssel. Ook heeft iedere MBO school een eigen MeelopenMBO-website. Die websites werken hetzelfde als de algemene MeelopenMBO-website. Het enige verschil: als een leerling zich via zo’n website aanmeldt, hoeven ze niet eerst de gewenste MBO school te kiezen. Omdat ze dan immers al op de Meeloop-website van de gewenste MBO school zitten. Tijdens het aanmelden krijgen ze dan alleen de beschikbare opleidingen van die MBO school te zien.

 

Ontwikkeling en hosting

Multimove heeft het webdesign en de ontwikkeling van de websites uitgevoerd. De websites gebruiken Multimove Live als content management systeem (CMS). De CMS beheerder van de MBO scholen kunnen daarin o.a. de opleidingen toevoegen en vervolgens per opleiding de beschikbare meeloopdata invoeren, waarop de scholieren een dagje mee kunnen lopen.

De aanmeldingen van de scholieren komen automatisch overzichtelijk voor elke MBO school in het CMS te staan. Tevens krijgen de contactpersonen van de opleidingen én de scholier automatisch een bevestigingsmail van de inschrijvingen. De MBO scholen kunnen van alle ingevoerde gegevens presentielijsten uit draaien en instellen bij een opleiding hoeveel scholieren er die dag maximaal mee mogen lopen.

Tevens krijgt de scholier een automatische herinneringsmail vlak voordat zijn of haar meeloop-dag plaats vindt, eventueel met een gepersonaliseerde opmerking erbij. Enkele dagen na de meeloop-dag ontvangt de scholier automatisch een link naar een online enquête die de school heeft gemaakt in het CMS, waar feedback achtergelaten kan worden over de meeloop-dag.

Infracom ICT verzorgt de hosting van de websites. Met name omdat er veel bezoekers naar de websites gaan en er veel inschrijvingen worden gedaan, zijn de websites op een aparte VPS server geplaatst. VPS staat voor Virtual Private Server. Het is een fysieke server die is opgedeeld in kleinere virtuele servers. Een van de voordelen is dat het de mogelijkheid biedt om verschillende websites op dezelfde server gescheiden van elkaar te laten draaien.

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030