Wat is 5G en wat kun je er mee?

01 december 2020

5G is de opvolger van 4G. Nog sneller internet, verbinding met nog veel meer apparaten tegelijkertijd en een stuk minder vertraging op de lijn, dat zijn de beloftes van 5G, maar wat kun je er mee en werkt dit nu al voor iedereen in Nederland?

De vijfde generatie mobiele netwerken, kenmerkend door de extreem hoge snelheid. Hierdoor kun je nog meer en sneller data versturen en worden de toepassingen hierdoor enorm uitgebreid.

Wat is 5G en wat kun je er mee?

Is 5G alleen van waarde voor de mobiele telefoons?

Nee, 5G gaat helpen met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, slimme steden, slimme productie en IoT. Bijvoorbeeld een arts die op afstand de status van een patiënt in een zelf rijdende ambulance kan beoordelen. 5G kan mogelijk straks ook het vaste internet vervangen, er hoeven geen kabels meer getrokken worden om bedrijven op het internet te laten aansluiten.

 

Is 5G overal in Nederland?

Nee, nog niet op alle plekken in Nederland kun je gebruik maken van het 5G netwerk. Op de websites van de verschillende providers kun je door je postcode in te voeren kijken wat jouw dekking is.

 

Werkt 5G direct?

Als het mobiele netwerk klaar is voor 5G, werkt het werkt dan direct? Nee, je hebt een apart toestel nodig met een juiste chip die geschikt voor 5G. Je zult dus een nieuwe telefoon moeten kopen. Overigens is er dan nog niet gezegd dat je er dan veel van gaat merken!

 

Voordelen van 5G

 

 • Verbeterde en veel snellere verbinding
  Vaak is het zo dat als je op drukke plekken bent met veel mensen dat de internetverbinding (4G) langzaam kan zijn. 5G zorgt voor minder vertraging van het netwerk. Je merkt het vooral als je met meerdere mensen tegelijk bezig bent met uploaden en downloaden van bestanden.
   
 • Online gamen in een nóg realistischere wereld
  Augmented Reality is nóg realistischer met de 5G technologie. Games worden hierdoor nog echter.
   
 • Vloeiend film kijken
  Online films streamen op je telefoon gaat vloeiend.
   
 • Hogere kwaliteit foto’s en video’s
  Door de snellere en stabielere verbinding kun je nog hogere kwaliteit foto’s maken en versturen.
   

Kan je nu al van de 5G voordelen genieten?

Nee, er moet nog veel gebeuren voordat we hier allemaal gebruik van kunnen maken. Dit heeft te maken met de frequentiebanden waar alle data over wordt verzonden (radio, telefoon, wifi). Deze banden moeten voor een deel worden vrijgemaakt voor 5G. Dat “vrijmaken” is eigenlijk dat er een stukje van de “700MHz-band” wordt geveild. Na de veiling kunnen providers 5G activeren.

 

Rond 2023 merk je pas écht de snelheid van 5G

Om echt veel sneller internet te ervaren moeten er nog meer frequentiebanden worden vrijgemaakt. Dat deel wordt nu nog gebruikt door Nederlandse inlichtingsdiensten (de frequentie voor afluisteren). Dit gebeurt pas over ca. 3 jaar.

De uitrol van 5G zal dus geleidelijk gaan en in de praktijk zullen we er nog weinig van merken!

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Geoffrey van der Veen op 088 200 9000