Footprints zijn een risico en geven cybercriminelen kansen!

18 juli 2023

Bedrijven laten allerlei digitale sporen achter op internet. In deze ‘digitale voetstappen’ kunnen criminelen meestal gemakkelijk gegevens vinden welke kunnen worden misbruikt voor aanvallen. Welke footprints laat jij als organisatie achter?

Footprints zijn een risico en geven cybercriminelen kansen!

Bij alle online activiteiten kun je datasporen achterlaten, zoals bij het bezoeken van een website, inloggen in een webapplicatie of het inladen van een online afbeelding in een e-mail. Alle data die je achterlaat bij het uitvoeren van deze acties vormt een footprint.

Een footprint op zichzelf is niet schadelijk. Het zijn de acties die kunnen worden ondernomen op basis van de verzamelde gegevens die schadelijk kan zijn. Footprint risico bij websites:
 

  1. Software en plug-ins
    Websites maken regelmatig gebruik van diverse software en plug-ins om functionaliteiten en het ontwerp te ondersteunen. Helaas kunnen deze softwaretoepassingen kwetsbaarheden bevatten die door cybercriminelen kunnen worden uitgebuit. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van verouderde software met bekende beveiligingslekken, waardoor kwaadwillenden de mogelijkheid krijgen om de website binnen te dringen.
  2. Content Management Systems (CMS)
    Een CMS-platform zoals WordPress is populair voor het beheren van websites. Als de website niet goed wordt onderhouden of als zwakke inloggegevens worden gebruikt, kunnen cybercriminelen proberen in te breken in het CMS om de website te compromitteren.
  3. Gebruikersinformatie
    Websites verzamelen vaak informatie over gebruikers, zoals e-mailadressen, wachtwoorden en persoonsgegevens. Als deze informatie niet goed wordt beschermd, kan een inbreuk op de website leiden tot het lekken van (privacy) gevoelige gegevens. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, phishing-aanvallen of andere vormen van fraude.
  4. Betaalgegevens
    Als een website e-commercefunctionaliteit heeft en betalingen verwerkt, kan het de financiële gegevens van klanten opslaan. Een inbreuk op deze gegevens kan leiden tot diefstal van creditcardgegevens of andere financiële informatie, waardoor kwaadwillenden frauduleuze transacties kunnen uitvoeren.
  5. Gebruik van externe bronnen
    Websites maken vaak gebruik van externe bronnen, zoals externe scripts, afbeeldingen of plug-ins van derden. Als een kwaadwillende toegang krijgt tot een van deze externe bronnen en deze weet te compromitteren, kan deze worden gebruikt om schadelijke inhoud of malware op de website te injecteren. Dit kan dus ook gebeuren wanneer je als bedrijf zelf alles goed voor elkaar hebt.

 

Footprints vormen risico's omdat cybercriminelen ze kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot websites en kwaadaardige activiteiten uit te voeren, zoals het stelen van gegevens, het verspreiden van malware, het uitvoeren van phishing-aanvallen of aanpassen van de website. Ze kunnen ook worden gebruikt als een springplank naar andere systemen of netwerken waar de website mogelijk mee is verbonden.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico's en de nodige maatregelen te nemen om je website te beveiligen. Enkele tips:
 

  • Zorg voor regelmatige software-update
  • Gebruik sterke wachtwoorden en juist verschillende wachtwoorden bij verschillende systemen
  • Beperk toegangsrechten
  • Implementeer (web applicatie) firewalls
  • Laat de website regelmatig controleren op mogelijke inbreuken.
Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000