Web 3.0 – Een website die jou écht begrijpt

09 mei 2023

Web 3.0 gaat je leven veranderen! Web 3.0 is de opkomende 3ᵉ generatie websites met als doel het internet nog slimmer en nog meer verbonden te maken. Een website die je écht begrijpt.

Web 3.0 – Een website die jou écht begrijpt

Web 1.0 en web 2.0

Eerste en tweede generatie websites
 

Web 1.0 – informatie consumeren

Deze eerste generatie websites, waren vooral pagina’s met informatie om te lezen. De makers van deze eenvoudige, statische websites die meestal uit één webpagina bestond, wilden vooral zo veel mogelijk aan de lezer vertellen, het was eenrichtingsverkeer. Alles moest ook zo veel mogelijk op één beeldscherm getoond worden, zonder te scrollen. En de website moest ook vooral niet te veel laadtijd hebben, want de internetverbindingen waren erg traag.

 

Web 2.0 - content creatie, bewerken en delen

Naast gewoon lezen, werden websites ook gemaakt om met elkaar in gesprek te gaan (forums) te kunnen reageren (op nieuwsberichten) en te creëren (YouTube, Twitter) en ligt de nadruk op interactie. Door de komst van breedband internetverbindingen kan iemand gemakkelijk langere tijd op het internet verblijven en ontstond er interactie met de internetbezoeker.

 

Gecentraliseerde platformen ontstaan

Via sociale netwerken kan er content worden gecreëerd, gedeeld en geliked. Communiceren werd gemakkelijker en websites en platformen dynamisch.

Facebook en Google creëren een verdienmodel voor het verzamelen van gegevens en door gebruik te maken van deze gecentraliseerde platformen nemen ze de controle over van de gebruikers.

 

Web 3.0

Gebruikers hebben controle over hun eigen content

Er ontstaat een machtsverschuiving, niet meer de grote technologiebedrijven, maar de individuele gebruiker heeft de macht over de content.

Met Web 3.0, de derde generatie van het internet, kunnen machines en computers de inhoud en context van websites en applicaties steeds beter begrijpen. Hierdoor worden gepersonaliseerde en relevante zoekresultaten, aanbevelingen en interacties met websites mogelijk.
 

 • Machines gedragen zich als mensen
  Internettoepassingen zijn nog beter op elkaar en de gebruiker afgestemd, doordat de informatie op een steeds menselijkere manier wordt verwerkt. Dit kan door technologieën als blockchain, Artificial Intelligence (AI), Internet of Thing (IoT) en Machine Learning. (ML).
   
 • Gedecentraliseerd
  Waar eerder het bestuur en de applicaties een gecentraliseerde database architectuur hadden, zullen web 3.0 applicaties gedecentraliseerd zijn. Dat wil zeggen dat ze toegankelijk worden voor iedereen, zonder de goedkeuring van een externe partij. Door blockchain gebruikt een methode om gegevens en verbindingen te verspreiden, hierdoor wordt het mogelijk om gedecentraliseerde apps en diensten te creëren.
   
 • Ieder kan een gedeelte van een platform bezitten
  Als deelnemer van een virtuele omgeving, kun je ook een deel van de waarde in bezit nemen in de vorm van tokens en deze gaan verkopen. Op dit moment verdienen de online platforms geld aan de deelnemers.
   

Maak jij al gebruik van web 3.0?

Door bijvoorbeeld realtime data te tonen op de website via een API-koppeling met je CRM of voorraadsysteem?

Of door slimme software te laten ontwikkelen, die automatisch rapporten genereerd en je automatisch bericht wanneer contracten bijna aflopen. Wij helpen je graag. Meer weten? Neem contact op met Sonja van Breen

 

Meer over dit onderwerp:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030