Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

26 oktober 2022

POP3 en IMAP zijn twee manieren om een e-mailadres toe te voegen in een e-mailprogramma, maar wat is nu precies het verschil?

Het grootste verschil tussen deze twee protocollen is dat de e-mail wel of niet bewaard blijft op de server, maar wat is voor jou de beste keuze?

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Wat is POP (Post Office Protocol)?

Bij POP3 wordt de e-mail die wordt opgehaald van de mailserver alleen lokaal bewaard. Bij het instellen van een POP3-account in Outlook bijvoorbeeld, kan het zijn dat de e-mail standaard een aantal dagen op de server wordt bewaard en daarna automatisch wordt verwijderd. De e-mails staan daarna alleen op je eigen computer en niet meer op de server. Dit protocol is heel geschikt als je één apparaat gebruikt.
 

Je ziet alleen de meest recente e-mails

Wanneer je niet alle e-mail ziet, kan het zijn dat het e-mailprogramma niet alle e-mails heeft gedownload. Zodra je een POP3 account opnieuw instelt op een andere computer, zal alleen de meest recente e-mail hierop zichtbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat je bij het aanschaffen van een nieuwe computer altijd de e-mails van de oude computer exporteert en deze in de nieuwe computer importeert.
 

Hoe is de back-up geregeld bij POP3?

Aangezien de e-mail niet langer dan bijvoorbeeld 14 dagen wordt opgeslagen op de server ben je zelf verantwoordelijk voor de back-up van je e-mails.
 

Voordelen van POP
 • De e-mail wordt snel opgehaald.
 • De mailbox (op de server) raakt niet vol; je hebt veel opslagruimte.
 • Je kunt altijd bij je e-mail, ook als je geen internetverbinding hebt.
Nadeel POP
 • E-mails worden niet gesynchroniseerd.

 

Wat is IMAP (Internet Message Access Protocol)?

Bij IMAP worden de e-mails gesynchroniseerd met de mailserver, waardoor deze op meerdere apparaten te lezen zijn en gesynchroniseerd worden.

Mocht je een e-mail verwijderen, dan zal deze in alle e-mailprogramma’s op de computer en op de telefoon worden verwijderd. Wanneer je op een ander apparaat IMAP opnieuw instelt, wordt alle e-mail van de server ook op dit apparaat gedownload.
 

Automatische back-ups

Je kunt (tot 30 dagen) een ‘disaster recovery’ van de mailbox uitvoeren. Dat wil zeggen dat je de volledige mailbox terug kunt zetten.
 

Limiet mailbox

Met IMAP blijft er meer e-mail op de mailserver staan. Hierdoor wordt er meer opslagruimte gebruikt dan bij een POP3-mailbox en raakt daardoor sneller vol. Als het limit bereikt is, kun je geen e-mail meer ontvangen. Je zult je mail moeten opschonen, of je limiet laten verhogen.
 

Voordelen IMAP
 • Je kunt gemakkelijk mappen aanmaken op de server en zoeken en sorteren in de e-mails.
 • Je kunt de e-mail op meerdere apparaten lezen.
 • Back-up.
Nadelen IMAP
 • Je mailbox kan snel vol raken.
 • Je kunt de e-mail niet openen of bewerken zonder internetverbinding.
   

Wat is nu het beste om te kiezen, IMAP of POP?

Wat de beste keuze is, IMAP of POP, is afhankelijk van je behoeften. IMAP is het modernste protocol. Voor de meeste mensen is IMAP de beste keus omdat de e-mails gesynchroniseerd worden.

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Ernst Quint op 088 200 9000