Wat is DNS?

11 januari 2022

DNS staat voor Domain Name System; een domeinnamen systeem. DNS is eigenlijk een vertaalsysteem dat een domeinnaam omzet naar nummers (IP-adressen). DNS zorgt voor het verkeer op internet door domeinnamen te koppelen aan webservers.

DNS maakt het ons makkelijk, je kunt dus infracom.nl intypen om bij onze website te komen en hoeft niet een ingewikkelde nummer reeks te onthouden.

Wat is DNS?

Elke website heeft een nummer

Een website wordt gehost, dat wil zeggen dat deze draait op een webserver die is gekoppeld met het internet. Infracom klanten staan op een webserver in ons datacenter in Amsterdam. Elke website heeft een IP-adres. DNS zorgt ervoor dat de webbrowser uiteindelijk weet welk nummer er hoort bij welke website.

 

Waarom moet een DNS-record soms aangepast worden?

Als je website verhuist naar een andere webserver, krijgt deze vaak een ander IP-adres en zal er een update moeten worden gedaan in de DNS Records van het domein. Het nieuwe IP-adres moet worden gewijzigd bij de DNS-servers.

In de DNS-server staan per domein verschillende soorten DNS-record, zoals bijvoorbeeld;

  • A-records; Hiermee kan je een (sub)domein laten verwijzen naar een IP-adres.
  • CNAME-records; Middels een CNAME-record kan je een verwijzing maken naar een A-record. CNAME is een afkorting van Canonical Name record.
  • MX-records; Het Mail eXchange Record, deze verwijzen naar de locatie van de server waar het mailverkeer voor het domein afgehandeld wordt. 

Bij het aanpassen van DNS Records kan het soms even duren voordat dit overal werkt. Daarom kan per record ook de Time To Live (TTL) ingesteld worden. Dit is de tijd waarmee wordt aangegeven hoe snel/vaak de DNS-records verwijzingen in de DNS een update krijgen.

 

Wist je dat je bij Infracom zelf je DNS kunt beheren?

Op elk moment zelf aanpassingen doen aan de DNS? Dat kan! En het bespaart je ook nog geld, want je eigen DNS beheren is kosteloos. Ben je een klant van Infracom en heb je nog geen account? Vraag deze dan aan bij Elise, elise.reitsma@infracom.nl

Pagina delen: