Efficiënter werken door koppelen van software

09 november 2021

Je hebt vast weleens van het woord API gehoord. Je gebruikt waarschijnlijk ook elke dag API’s. Maar weet jij als niet-ontwikkelaar ook wat een API is en doet?

Efficiënter werken door koppelen van software

API koppelingen zorgen voor uitwisseling van data, zodat digitale systemen met elkaar kunnen communiceren. Stel dat er een bestelling wordt gedaan in een webshop dan haalt de API de data van de bestelling op en brengt deze naar het ERP systeem. De bestelling hoeft niet handmatig te worden overgetypt.

 

Weetjes over API koppelingen

 

 1. Wat is een API koppeling?
  Een API is een software koppeling. Wanneer er twee of meerdere softwaresystemen aan elkaar verbonden moeten worden, gebeurd dit via één of meerdere API’s. API’s zorgen voor digitale informatie stromen.
 2. Wat is de afkorting API? 
  API is een afkorting van Application Programming Interface
 3. Waarom gebruik je API – koppelingen?
  Een API scheelt mensenwerk als er een koppeling is. Door gebruik te maken van een API bespaar je menselijke handelingen. Door systemen aan elkaar te koppelen kun je gebruik maken van één systeem i.p.v. dat je gegevens in meerdere systemen moet invoeren. Eén API kan met meerdere systemen tegelijk communiceren.
 4. Een API kan ook logica toepassen op data
  Bijvoorbeeld voorraad berekenen, kortingsprijs tonen, prijzen berekenen. Maar ook bijvoorbeeld de planning, of de urenregistratie wanneer een HR systeem wordt gekoppeld aan een planningsysteem.
 5. Wat is het nadeel van een API koppeling?
  Als deze niet goed communiceert, werken de systemen niet goed en kunnen er fouten optreden. Als deze niet goed is beveiligd, dan loopt de data risico.
 6. Zijn er altijd API’s bij een software pakket?
  Vaak hebben grote softwarepakketten API’s beschikbaar, maar er zijn ook genoeg systemen zonder API’s. Deze moet dan worden gebouwd (ontwikkeld), om daarna te kunnen worden gekoppeld.
 7. Hoe maak je een API koppeling?
  API koppelingen worden gemaakt door ontwikkelaars. Zij maken API’s  of gebruiken bestaande API’s en maken koppeling tussen systemen zodat ze met elkaar kunnen communiceren.
Pagina delen:

Wil je een API laten ontwikkelen?

Bel Ernst Quint op 088 200 9000