Het effect van kleuren op je website

12 oktober 2021

Kleuren hebben betekenissen en kunnen impact hebben op bezoekers van een website. Verschillende kleurencombinaties leiden tot verschillende (emotionele en mentale) reacties.

Hoe wil je gezien worden als organisatie en hoe kun je dat met kleur overbrengen? Welke kleuren passen het beste op de website van jouw organisatie?

Het effect van kleuren op je website

Geef de juiste indruk op je website

Door het kiezen van de juiste kleuren voor je website zorg je voor de juiste associaties bij bezoekers en kun je invloed hebben op de acties die zij gaat doen. 

 

De associaties bij kleuren
 

Blauw

Blauw staat voor zakelijk, betrouwbaar, loyaal, oprecht en effectief. Blauw stimuleert helder denken en bevorderd concentratie. Blauw staat ook voor logisch, communicatief en koel.
 

Geel

Geel staat voor optimisme, energie, zon, plezier, geluk en jeugdigheid. Geel grijpt de aandacht en stimuleert het denken. Geel staat ook voor zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid. Te veel geel bereikt het tegenovergestelde, juist ongerustheid en bezorgdheid.
 

Rood

Rood verhoogt de hartslag van de bezoeker, de tijd lijkt daardoor sneller te gaan en daardoor wil hij graag snel actie ondernemen. Rood staat voor urgentie, energie, moed, kracht, opwinding en warmte. 
 

Roze

Roze wordt gezien als een vrouwelijke kleur en staat voor liefde, warmte en rust. Roze heeft een onschuldige en speelse uitstraling. Roze is een rustgevende kleur, die niet direct aanspoort tot actie.
 

Groen

Als je verfrissing of vernieuwing wilt uitstralen of gezondheid en evenwichtigheid, gebruik dan veel groen. Door groen wordt ook gedacht aan milieuvriendelijkheid, balans en vrede. Groen is een positieve, ontspannende kleur.
 

Wit 

Wit staat voor hygiëne, helderheid en eenvoud. Wit zorgt voor meer ruimte. Wit kan voor zorgen dat een website er fris en verzorgd uitziet.
 

Grijs

Grijs is een neutrale kleur en heeft het minste effect. Grijs kan een andere kleur remmen. Te veel grijs kan een deprimerend overkomen.
 

Zwart

De krachtige kleur zwart staat voor wijsheid en efficiëntie. Zwart associeert met veiligheid en aantrekkingskracht. Zwart geeft gevoel van energie, maar ook van ernst.

 

Knoppen (buttons) en opvallende links

Een button is een oproep tot actie, deze moet opvallen, gebruik dan ook opvallende kleuren. Uiteraard hangt dit wel af van de kleurcombinatie en het contrast. Hoe meer contrast, hoe opvallender.

 

Waar wil je als bedrijf mee geassocieerd worden?

Hou met het beantwoorden van deze vraag rekening met de behoeften van de doelgroep en speel in op hun emotionele reacties en wensen. We denken graag met je mee!

 

Meer weten over web(design)? Lees ook deze blog’s en pagina’s:

Pagina delen:

Overtuigd? Neem contact met ons op

Bel Sonja van Breen op 088 200 9030